1986 Marques de Murrieta Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial

1986 Marques de Murrieta Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial
100 PARKER PUNKTE

Bestell-Nr.:
11009
Gewicht:
1,22 Kg
Inhalt:
á 0,75 L
Erstvermarkter:
Marqués de Murrieta S.A., Carretera Logroño-Zaragoza km. 5 26006 Logroño La Rioja España

Allergenhinweis:
enthält Sulfite, kann Spuren von Lysozym and Albumin enthalten

Für diesen Wein liegen kein Zutatenverzeichniss sowie Nährwerttabelle vor, da dieser vor 8. Dezember 2023 und somit dem Inkrafttreten der Verordnung (EU) 2021/2117 erzeugt wurde.


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Marqués de Murrieta S.A., Carretera Logroño-Zaragoza km. 5 26006 Logroño La Rioja España

enthält Sulfite, kann Spuren von Lysozym and Albumin enthalten

Für diesen Wein liegen kein Zutatenverzeichniss sowie Nährwerttabelle vor, da dieser vor 8. Dezember 2023 und somit dem Inkrafttreten der Verordnung (EU) 2021/2117 erzeugt wurde.

Beschreibung

Beschreibung

Castillo Ygay Blanco 1986

100 Parker Punkte

Der Ursprung einer der bekanntesten und renomiertesten spanischen Kellereien - Marqués de Murrieta - liegt nicht in Spanien, sondern in Peru. Damit auch der Ursprung unseres Castillo Ygay Blanco 1986. Dort wurde  Luciano de Murrieta Anfang des 19. Jahrhunderts geboren. Im Laufe seines Lebens verschlug es ihn in die Rioja. Dort entdeckte er seine Liebe für den Weinbau und heiratete in eine wohlhabende Winzerfamilie ein. Er nannte das Familiengut nach französischem Vorbild »Château Ygay«. Eine Legende war fast geboren.

Einen Sonderstatus in der Bodega und auch in ganz Spanien nimmt der erst seit kurzem verfügbare Castillo Ygay Blanco 1986 ein. Von ihm gab es vor ca. 15 Jahren eine kleine Zwischenabfüllung, die aber schnell ausverkauft war.

Von dem mit 100 Parker-Punkten bewerteten Castillo Ygay Blanco gibt es nur noch  wenige Flaschen.

Die handverlesenen Trauben für den  Blanco 1986 stammen von der familieneigenen Lage Capellania innerhalb der Rioja Alta. Die Rebstöcke liegen auf knapp 500 m Höhe und wurden zum Kriegsende in Europa - 1945 - bepflanzt.  Die Trauben wurden 1986 in Holzpressen gequetscht und dann in amerikanischen Barriques fermentiert. Danach ging der Castillo Ygay Blanco für unglaubliche 252 Monate zur Reifung wiederum in amerikanische Barriques, danach nochmals für über fünf Jahre in Betontanks. Danach erst wurde der fast reinsortige Viura (mit einem Hauch Malvasia) abgefüllt. Das Ergebnis hat selbst dem abgekochten Weinkritiker Luis Gutierrez fast die Sprache verschlagen. Er war von der Frische und Jugend des Weins trotz des Alters vollkommen überrascht.

Erst am 29.1.2014 fand die Abfüllung statt. Lagerungspotential wurde um die 50 Jahre prognostiziert.

Es handelt sich bei dem Castillo Ygay Gran Reserva Especial Blanco 1986 unseres Wissens nach auch um den einzigen Weißwein überhaupt, der jemals diese Wertung erfahren hat. 

Bewertung von Robert Parkers Wine Advocate (Luis Gutierrez, 20. May 2016):

"I have been terribly excited about this wine since I first learned that (part of) it was still in cement waiting to be bottled in September 2013. I consider the rare white Castillo Ygay one of the greatest white wines ever produced in Spain, and the 1986 Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial is a great addition to the portfolio of the winery--an historic wine that is coming back to life. I did a vertical tasting of many of the old, historic vintages of this wine, and they are included in a separate article in this very same issue. This 1986 had seen the light as a limited early release bottled in 1992 and sold around 1995, and some bottles might still be found in the market. But most of it remained unbottled and was kept at the winery, where it stayed in oak for 21 years, followed by some six years in cement vats until it was bottled. It has 13.5% alcohol, an extremely low pH of 2.98 and 6.75 grams of acidity (tartaric). It has a very subtle nose and it's a bit shy, a little closed at first. It was only bottled one and a half years ago, and it's not crazy to say that the wine is showing extremely young. The wine shows more open the day after, when it has developed some nuances of mushrooms and verbena tea. This is mostly Viura with perhaps a pinch of Malvasía Riojana (aka Alarije). The palate is both powerful and elegant, with superb acidity and great length, with volume and sharpness, with a mineral, umami-driven finish. It fills your mouth, tickles your taste buds and makes you salivate. There is nothing negative about the wine; there is no excess oak, nothing blurry, nothing to improve... perhaps the bottle used! I think this is a perfect wine. It seems to be getting younger and younger with time in the glass; it seems to be getting more focused and sharper, and I have no doubt the wine will evolve and last for a very, very, very long time in bottle. I kept the opened bottle for almost one week and the wine didn't move one inch--no oxidation or any signs of fatigue. Having tasted many other vintages, including the also perfect 1919 (which is still going strong at age 97), I have no doubt we're talking about a white for the next 50 years. Looking at the older vintages, I might even be underestimating its life span. The potential next release could be the 1998 in no less than ten years' time."

Bewertung von James Suckling - Friday, October 21, 2016 - Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial Blanco 1986 - 100/100
"This is a triumph. An amazing white showing roasted pineapple, dried apple, flowers and hints of lemon curd on the nose. Hints of almonds, too. Full-body, closed and tight with amazing depth and beauty. Waxy, salty, and creamy. Goes on for minutes. 21 years in wood, seven in concrete and then about three years in bottle. First year since 1978. Viura with a hint of malvasia. I have the same mind-tingling sensation tasting this as tasting the 1964 Viña Tondonia Gran Reserva Blanco. Another perfect wine. 8,000 bottles made."

Steckbrief

Steckbrief

Inhalt 0.75
Lieferzeit 2-3 Tage
Geschmacksrichtung trocken
Jahrgang 1986
Allergenhinweis enthält Sulfite, kann Spuren von Lysozym and Albumin enthalten
Alkoholgehalt 13,5
Land Spanien
Gebiet D.O.Ca Rioja
Verschluss Naturkork

Steckbrief

Inhalt 0.75
Lieferzeit 2-3 Tage
Geschmacksrichtung trocken
Jahrgang 1986
Allergenhinweis enthält Sulfite, kann Spuren von Lysozym and Albumin enthalten
Alkoholgehalt 13,5
Land Spanien
Gebiet D.O.Ca Rioja
Verschluss Naturkork

Beschreibung

Castillo Ygay Blanco 1986

100 Parker Punkte

Der Ursprung einer der bekanntesten und renomiertesten spanischen Kellereien - Marqués de Murrieta - liegt nicht in Spanien, sondern in Peru. Damit auch der Ursprung unseres Castillo Ygay Blanco 1986. Dort wurde  Luciano de Murrieta Anfang des 19. Jahrhunderts geboren. Im Laufe seines Lebens verschlug es ihn in die Rioja. Dort entdeckte er seine Liebe für den Weinbau und heiratete in eine wohlhabende Winzerfamilie ein. Er nannte das Familiengut nach französischem Vorbild »Château Ygay«. Eine Legende war fast geboren.

Einen Sonderstatus in der Bodega und auch in ganz Spanien nimmt der erst seit kurzem verfügbare Castillo Ygay Blanco 1986 ein. Von ihm gab es vor ca. 15 Jahren eine kleine Zwischenabfüllung, die aber schnell ausverkauft war.

Von dem mit 100 Parker-Punkten bewerteten Castillo Ygay Blanco gibt es nur noch  wenige Flaschen.

Die handverlesenen Trauben für den  Blanco 1986 stammen von der familieneigenen Lage Capellania innerhalb der Rioja Alta. Die Rebstöcke liegen auf knapp 500 m Höhe und wurden zum Kriegsende in Europa - 1945 - bepflanzt.  Die Trauben wurden 1986 in Holzpressen gequetscht und dann in amerikanischen Barriques fermentiert. Danach ging der Castillo Ygay Blanco für unglaubliche 252 Monate zur Reifung wiederum in amerikanische Barriques, danach nochmals für über fünf Jahre in Betontanks. Danach erst wurde der fast reinsortige Viura (mit einem Hauch Malvasia) abgefüllt. Das Ergebnis hat selbst dem abgekochten Weinkritiker Luis Gutierrez fast die Sprache verschlagen. Er war von der Frische und Jugend des Weins trotz des Alters vollkommen überrascht.

Erst am 29.1.2014 fand die Abfüllung statt. Lagerungspotential wurde um die 50 Jahre prognostiziert.

Es handelt sich bei dem Castillo Ygay Gran Reserva Especial Blanco 1986 unseres Wissens nach auch um den einzigen Weißwein überhaupt, der jemals diese Wertung erfahren hat. 

Bewertung von Robert Parkers Wine Advocate (Luis Gutierrez, 20. May 2016):

"I have been terribly excited about this wine since I first learned that (part of) it was still in cement waiting to be bottled in September 2013. I consider the rare white Castillo Ygay one of the greatest white wines ever produced in Spain, and the 1986 Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial is a great addition to the portfolio of the winery--an historic wine that is coming back to life. I did a vertical tasting of many of the old, historic vintages of this wine, and they are included in a separate article in this very same issue. This 1986 had seen the light as a limited early release bottled in 1992 and sold around 1995, and some bottles might still be found in the market. But most of it remained unbottled and was kept at the winery, where it stayed in oak for 21 years, followed by some six years in cement vats until it was bottled. It has 13.5% alcohol, an extremely low pH of 2.98 and 6.75 grams of acidity (tartaric). It has a very subtle nose and it's a bit shy, a little closed at first. It was only bottled one and a half years ago, and it's not crazy to say that the wine is showing extremely young. The wine shows more open the day after, when it has developed some nuances of mushrooms and verbena tea. This is mostly Viura with perhaps a pinch of Malvasía Riojana (aka Alarije). The palate is both powerful and elegant, with superb acidity and great length, with volume and sharpness, with a mineral, umami-driven finish. It fills your mouth, tickles your taste buds and makes you salivate. There is nothing negative about the wine; there is no excess oak, nothing blurry, nothing to improve... perhaps the bottle used! I think this is a perfect wine. It seems to be getting younger and younger with time in the glass; it seems to be getting more focused and sharper, and I have no doubt the wine will evolve and last for a very, very, very long time in bottle. I kept the opened bottle for almost one week and the wine didn't move one inch--no oxidation or any signs of fatigue. Having tasted many other vintages, including the also perfect 1919 (which is still going strong at age 97), I have no doubt we're talking about a white for the next 50 years. Looking at the older vintages, I might even be underestimating its life span. The potential next release could be the 1998 in no less than ten years' time."

Bewertung von James Suckling - Friday, October 21, 2016 - Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial Blanco 1986 - 100/100
"This is a triumph. An amazing white showing roasted pineapple, dried apple, flowers and hints of lemon curd on the nose. Hints of almonds, too. Full-body, closed and tight with amazing depth and beauty. Waxy, salty, and creamy. Goes on for minutes. 21 years in wood, seven in concrete and then about three years in bottle. First year since 1978. Viura with a hint of malvasia. I have the same mind-tingling sensation tasting this as tasting the 1964 Viña Tondonia Gran Reserva Blanco. Another perfect wine. 8,000 bottles made."

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